neděle, června 15, 2008

Paperhouse

Prakticky každé malé (čti pod 15 let) dítě si rádo kreslí. Dnes, v době internetového porna a herních konzolí, už to sice tak populární není, ale v roce 1988 nebylo moc možností jak zabavit malé děvčátko. Kor když je navíc to děvčátko nemocné, jako třeba právě Anna. Ta jednoho dne namaluje takový obyčejný baráček, jenže jaké je její překvapení, když se během snění najednou v onom domě ocitne. A když poté do okna přikreslí chlapce, který se v domě zjeví během dalšího Anina nevědomého výletu, dojde jí, že je něco špatně. Jak by mohla pomoci ochrnutému klučinovi? A co se stane, když do obrázku přikreslí něco nepěkného....?

Paperhouse je zvláštní film. Na základě krátké synopse bych jej pravděpodobně přeskočil jako to dělám se stovkami jiných, ale naštěstí jsem včas zaregistroval jméno režiséra Bernarda Roseho, který stojí za skvělým Candymanem. A když jsem pak uviděl tajemná plakát, bylo rozhodnuto, sobotní večer se u Obitusů odehraje v papírovém domečku. Příběh, ve kterém hlavní roli hrají děti bývá většinou určen zas a pouze jim, což bývá pro normálního diváka kamenem úrazu. Čest výjimkám jako je Sixth Sence nebo právě Paperhouse.

Ten je totiž svou temnou atmosférou a v některých segmentech velmi horrorovým vyzněním na hony vzdálen dětskému filmu. Hloupé dítě by navíc jen těžko docenilo atmosféru vítězící na plné čáře nad příběhem nepříběhem, který se skládá spíše z jednotlivých segmentů než aby plynule uháněl k jasnému konci. Ostatně i velmi dospělý polibek hlavních hrdinů a odhalené tělo čtrnáctileté Charlotte Burke nejsou zrovna taháky do Studia kamarád. Představitelka titulní role je ovšem zajímavá především oblečená, kdy nechává naplno promluvit svůj nemalý talent. Je hodně zvláštní, že Paperhouse se stal jejím prvním a zároveń posledním filmem. Takový výkon se u dítěte jen tak nevidí, i když chvíli trvá, než si na její tlamičku zvyknete.

A podobné je to i s celým filmem. Možná chvilku potrvá, než příjdete na chuť atmosférické krajině v obraze, ale garantuju vám, že až vás pohltí, už před ní nebude úniku. Paperhouse je klenot, na který se naráží jednou za několik let.

1 komentář:

Unknown řekl(a)...

Pravdu díš, domovníku:) Paperhouse je opravdu hodně zajímavý film, horor dětského světa, vizuálně okouzlující. Představitelka hlavní role byla dobrá, i když ve srovnání s takovou Ivanou Baquero z Faunova labyrintu přeci jen místy trochu "tuhá". Ale film jako celek mě nadchnul. Přidám k dobru pár věci na blogu:)