pondělí, května 19, 2008

The Signal

To že se ze sledování televize blbne je dokázaná věc. Stačí se podívat na nejrozsáhleší sbírku reklamních banerů ve střední Evropě a přečíst si tam nějaké ty komentáře a máte jasno. Trojice začínajících režisérů a scénáristů David Bruckner, Dan Bush a Jacob Gentry se tento fakt (o televizi, ne o čsfd) rozhodli dovést ad absurdum. A jelikož to nejsou žádní troškaři, ke kouzelné bedýnce přidali i další přístroje, kterými je možné jednoduše šířit nějaký ten signál. A tak se záhadné vysílání dostává do hlav náhodných obětí i z rádií a mobilních telefonů.

Jo já vlastně ještě něřekl nic o tom vysílání. Je to jen taková neuspořádaná bizarní směs barev a zvuků, která má ale tu zábavnou vlastnost, že vám po určité době udělá v mozku pořádný guláš. To si pak třeba představujete osoby, které kolem vás vůbec nejsou, u těch ostatních si prohazujete obličeje a co je nejlepší, máte takřka permanentní nutkání někohu rozšvihat ksicht. No a světem, kde si většina obyvatel navzájem rozšvihává ksichty se pohybuje hlavní hrdinka, které jsou v patách milenec a manžel. Všichni tři se dostávají do situací, které byste nepřáli ani své učitelce češtiny, přičemž o nejrůznější změny a zvraty opravdu není nouze.

On totiž každý z režisérů natočil přesně třetinu filmu a každý ji pojal po svém. A tak se z drsné probouzející se apokalypsy najednou přehoupneme do brutálně černohumorné úchylárny, abysme skončili v beznadějném světě zmaru a paranoi. Zní to sice trochu zvláštně a opravdu to občas zaskřípe, ale nakonec to v celku šlape jako průměrné švýcarské hodinky a - to je hlavní - v žádném momentu se to nezadýchá a neztratí tempo. No dobře, budu fér, ke konci to trošku šumí do ztracena, ale co už, každá televize občas zašumí, i když ne každá vás pak donutí vyvraždit vaše nejbližší.

Jo a abych nezapomněl, to nejlepší - velká část The Signal je vyprávěná z pohledu nakažených osob. Paráda.

7 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Tenhle film jsem viděl, protože jsem dal na doporučení přispěvatelů na CSFD a jako vždy to byla chyba. Film je opravdu nudnej. Ke všemu tam vůbec není rozuzlení, kde se ten signál vlastně vzal, no prostě sračka

Anonymní řekl(a)...

Autor by sa mal naučiť písať recenzie, pretože to čo som si práve prečítal je nič len obyčajné oboznámenie s dejom a pocity z filmu žiadne.
O ničom text.

Anonymní řekl(a)...

Co to meleš ty lemple slovenskej??
Recenze je napsaná fajn, bohužel film stojí za starou bačkoru.

Obitus řekl(a)...

O psani recenzi toho trochu vim a tusim, ze jsem nikdy nikde sve zblepty na blogu za recenze nevydaval. Kazdopadne dekuji ukrajinskemu anonymovi za prizen a tesim se na dalsi sofistikovana hodnoceni.

Anonymní řekl(a)...

no ty vole jestli todle je recenze na film tak ja sem buh omg zkus psat neco lehciho zezacatku todle ti fakt nejde

Obitus řekl(a)...

no ty vole, diky bro za super feedback, omg jak jsi prisel na to, ze to ma byt recenze? ale dobra, zkusim ubrat, aby to priste pobral i takovej buh jako ty

Anonymní řekl(a)...

Recenze to není, a trochu chápu, proč si to někdo vůbec plete:) ... poslední dobou mám dojem, že na csfd chodí psát jen samí ufouni a jsem rád, že jsem natrefil taky na někoho soudného;) Lidi jen hodnotí dle šablony líbí/nelíbí a podle toho hledají podpůrné argumenty.. málokdo je schopen odlišit hodnocení kvality filmu a své pocitiy z něj.To se mi potom stává, že často dobře bavím u filmů s hodnocením pod 40% a u některých filmů s hodnocením nad 50 je mi blivno, jak jsou mizerné...