pondělí, června 04, 2007

Premature Burial

Premature Burial je třetím ze sedmi počinů béčkového krále Rogera Cormana, které svůj námět čerpaly z povídek a básní E. A. Poa (The Haunted Palace sem nepatří, ten vychází z Lovecrafta). Zároveň je jediným z volné série, ve kterém, kvůli problémům mezi AIP a Cormanem před natáčením, neztvárnil hlavní roli Vincent Price. To byl taky asi hlavní důvod, přoč jsem tenhle kousek tak dlouho odkládal. Dneska jsem ale dostal chuť na poctivou klasiku a udělal jsem dobře, že jsem sáhnul zrovna po tomhle Cormanovi.

On se totiž nadmíru povedl. Především výtvarná stylizace (celé samozřejmě točené ve studiu) je úplně famózní. Mlha se valí mezi temnými hroby, prastaré sídlo je dostatečně tajemné a stromy správně suché a pokřivené, to vše navíc v perfektních barvách. V tomhle směru teda Corman zabodoval na jedničku a neváhal bych Premature Burial zařadit hned za House of Usher. Příběh o chlápkovi, u kterého je lstí vyvolán kataleptický šok je pak dostatečně zajímavý a mrazivý, takže i tady šly body nahoru.

Nejvíc jsem se bál obsazení, respektive neobsazení hlavní role, ale Ray Milland, který o rok později exceloval v cormanovce „X“, zvládl svůj part na výbornou. Jasně, není to Price, ale v rámci možností se mu myslím v mnoha ohledech vyrovnává. Škoda jen, že jeho závěrečné běsnění nebylo trošku víc rozběsněné, ale na to si holt v těhlech starých kusech musíme zvyknout. Každopádně je Premature Burial skvělou volbou na dlouhé zimní večery, nebo, jako u mne dnes, krátké letní noci.

3 komentáře:

Unknown řekl(a)...

Zní to zajímavě - mám sice rád horor spíš literární, ale zase klasického ražení, takže se rád poučím. Ergo: kde se k takovým "starodávným" kouskům dá dostat?:)

Obitus řekl(a)...

Zrovna v pripade tech klasickych Cormanovek podle Poa pripadaji v uvahu 4 moznosti. Ta prvni je nejjednodussi, ale nelegalni :). Druha stavi na nahode, rada z tech filmu bezela v 90. letech u nas v tv, muzeme doufat v reprizu. A pak uz zbyva pouze nakup, bud ihned v zahranici, tyhle starsi kousky byvaji levnoucke nebo v Cesku, slysel jsem zvesti, ze vyber z teto serie maji v letosnim roce vydat Levne knihy, uvidime...

Unknown řekl(a)...

Zvážím všechny 4 možnosti:) Díky za tip!