neděle, června 03, 2007

Trocha mainstreamu

Největší ukrajinský fanoušek Eliho Rotha mě včera obvinil, že se příliš věnuju neznámým a často nesehnatelným horrorům s tím, že má početná fandovská obec by jistě ráda znala názory i na kousky, které se na nás valí z kin a půjčoven. No, máš to mít.

Dneska jsem viděl nový film bratří Pangů The Messengers. Jde o naprosto klasickou duchařinu s hodně šablonovitým příběhem. Rodinka se přestěhuje na farmu, farma je plná duchů, vidí je jen děti, dětem nikdo nevěří. Nic víc, nápad tam není jediný, vše už jsme mnohokrát viděli, navíc zpracované mnohem lépe. Tuhle duchařinu s JEDINÝM povedeným záběrem a hromadou nudy rozhodně nedoporučuju.

Co ale doporučit chci a můžu je zvířecí záležitost Primeval. Partička novinářů a dobrodruhů v ní kdesi v subsaharské Africe loví obrovského krokodýla Gustava. Ten je asi největší slabinou filmu, běhá nějak moc rychle, občas divně poskočí a krev stříkající z jeho tlamy je až nechutně digitální. Naštěstí ma Primeval fajn příběh, který se kromě Gustava zabývá také jakousi občanskou válkou a slušné herce. Těm vévodí frajer jak Brno, Dominic Purcell. Sice hraje uplně stejně jako v Prison Breaku, tj. nijak, ale má kurevský charisma a je prostě fajn. Stejně jako film.

Další záležitost taky hodně staví na herci v ústřední roli. Ve White Noise 2: The Light totiž nehraje nikdo menší než Nathan Fillion, machr nad machry. Scénáristé na něj sice navěšeli příběh trochu divočejší, než měla skvělá jednička, ale na druhou stranu jim rozhodně vyšla hlavní pointa a několik opravdu infarktových lekaček. Dvojka tak dosahuje kvalit prvního dílu a to i navzdory mnohem výraznější doslovnosti. Rozhodně doporučuju, už kvůli tomu Fillionovi.

Hannibal Rising byl pro mě celkem zklamáním, ale ono se asi příliš čekat nedalo. Herci jsou dobří, Gaspard Ulliel napodobuje Hopkinsova gesta seč to jde, natočené je to pěkně, ale pořád jsem měl trochu dojem, že ten film je úplně zbytečnej. Tam kde jsme předtím tušili tajemné zárodky Hannibalova šílenství je dnes už pouze polopatické vyprávění a veškeré mystično je v tahu. Průměrný film určený hlavně fandům knižní i filmové série.

A na konec lahůdka z největších. Zatím poslední hřebík do rakve kdysi geniální série. Hellraiser: Hellworld je, ač to po sedmičce zní skoro nemyslitelně, nejhorším dílem vůbec. Vše je v něm špatně, Hellraiserovská mytologie je rozkopaná úplně na prach a ani intenzivně stárnoucí Lance Henriksen na mě nedokázal vyloudit jednu hvězdičku z milosti. Hnus.

Mainstreamových kousků jsem v posledních týdnech nakoukal mnohem víc, ale o tom zas někdy příště. Pokud byste byli natolik lační, že byste prostě nedokázali vydržet, tak si kupte nový Filmag (kupujte ho i tak, je nejlepší), kde určitě na nějaké ty mé cancy narazíte, případně ťukněte sem...

Žádné komentáře: