úterý, července 18, 2006

Neusínej!

Přiznám se bez tortury, že českou nezavislou/amatérskou scénu moc nesleduju. Těch pár pokusů, které jsem viděl většinou stály za houby, když si šest kamarádů vezme maketu pistole a videokameru výsledkem bývá nuda, při které se baví maximálně šest diváků. Ale v poslední době se situace mění. Zaprvé, v pujčovnách jsou k vidění Hodně divné příběhy, které všechny pravověrné fandy horroru v Česku zaujmou minimálně tím, že ve dvou povídkách hraje poměrně významné role Obitus. A zadruhé, Roman Vojkůvka, na internetu vystupující jako druhotně modifikovaná nekróza, konečně dotáhl do finiše svůj první projekt, horrorový kraťas Neusínej! (Don't Fall Asleep!).


Z příběhu příliš prozrazovat nechci, řekněme, že jde o noční pohled do života jednoho obyčejného mladého páru. K čemu bych se ale rozhodně vyjádřit chtěl, jsou ostatní aspekty filmu, takže tohle moje povídání nakonec můžete opvažovat za první oficiální minirecenzi (snad bude uspokojen i můj fanoušek číslo jedna, vždy věrný Le_Chuck, peace). Žačnu negativy, je jich málo, ale výsledný dojem kazí. Předně, i když ultranízký, čtyřmístný, rozpočet na Neusínej! až tak vidět není, je na něm hodně slyšet. Respektive není slyšet, protože dialogy jsou hodně potlačené i přes intenzivní snahu během postprodukce (to však rozhodně není problém vynikající carpenterovské muziky od Humanbeinga). Občas jsem měl problémy porozumět to, co která postava zrovna pronáší. Tuto skutečnost navíc umocňoval fakt, že hlavní mužský hrdina má ostravský přízvuk jak cyp, škoda.


Když už jsem u herců: Dan Březina je taková malá ocelová koule, která táhne řadu scén ke dnu. Je to škoda, ve snových sekvencích je vynikající a vzrůstající vyčerpání a únava mu z očí každou přibývající minutou přímo teče (je to maska, nebo je režisér tyran?). Bohužel, nezvládá vypjaté scény a vrcholem herecké nemohoucnosti je "křik". Kdyby se mně dělo to co jemu, asi by praskaly okenní tabulky. To Lenka Bucková je o třídu výše, i menší herecká průprava je prostě vidět. Okolnostmi tak trochu sužovanou dívku hraje přesvědčivě, škoda jen absence ňader, zadečku a obdobných béčkových propriet. Ale dost spoilerů.


Dalším oslím můstkem se přenáším k běčkům, horrorům, filmů...prostě všemu, co Gangrena miluje. Když si přečtete závěrečné poděkování, bude vám hned jasné, i když řežiséra osobně neznáte, odkud vítr fouká. Neusínej! obsahuje řadu více či méně výrazných odkazů na režisérovy oblíbené filmy a komiksy. Navíc jedním velkým odkazem je i technické zpracování filmu - kamera, střih a filtry. Čiší z toho obdiv k ranným Raimiovkám a Rodriguezovkám a vizuální složka je myslím největší sílou filmu. Přiznám se, že mne opravdu překvapila, jen je možná trošku škoda dlouhého úvodního rozhovoru, který, ač dobře sestříhán, jistě znejistí případné diváky, kteří si Neusínej! na mé doporučení seženou.


"Seženou, seženou. Kdepak se to dá sehnat?" To si teď jistě říká většina pravověrných horror fanů, čtoucích nejlepší horror blog. "Nu, to je jednoduché děti." odpovídá jejich guru. Jen co Obitus dokončí překlad do angličtiny, objeví se Neusínej! nejprve na vybraných torrent trackerech a když vše půjde jak má, bude v dohledné době ke stažení i z klasického FTP. Snad tam na něj narazí Lloyd A. Simandl, nebo jiný producent s béčkovým virem v krvi, a pochopí, že když se řekne český horror, jde občas o kvalitní práci a ne jen o vyhypovanou Zahradnickou ultrasračku.

Žádné komentáře: