pátek, června 30, 2006

The Terror

Roger Corman je ďábel. O tom není pochyb. Nedávno mu bylo osmdesát (dnes má mimochodem narozeniny jiná legenda, Ray Harryhausen) a pořád ještě se věnuje filmařině. Bylo mu o dva roky víc, než je teď mě a už produkoval svů první film (ten odkaz jsem tam dal, aby mé fanynky nemusely moc hledat a rychle si spočítaly, že jsem ještě pořád dobrá partie). Od té doby vzešlo z jeho produkční dílny více než 350 béček. A dnes se mrknem na jeden kousek z doby, kdy byl na vrcholu i jako režisér.


V roce 1963 byl ale Corman na vrcholu také jako producent, snažící se točit a vydělávat jak jen to šlo. Takže když po dokončení The Raven, což byl další zářez do nepřekonatelné série Poe-Corman-Price, zjistil, že může ještě čtyři dny točit a že Boris Karloff nemá ještě sbaleno, rozhodl se toho jako správný producent využít. Během těch čtyř dní natočil film The Terror v hlavních rolích právě s Karloffem a tehdy začínajícím Jackem Nicholsnem, který návdavkem přihodil svou mladou ženu Sandru Knight.


The Terror je zajímavý z několika aspektů. Předně čtyři dny na natočení filmu je celkem málo, naštěstí měl Corman po ruce další čtyři začínající režiséry, kteří se chtěli něco naučit. Mezi nimi byl například i Francis Ford Coppola a když už byl na place, zkusil si režii i Jack Nicholson. Během několika dnů samozřejmě nepostavíte kulisy, na co taky, když jich na place je už tolik. Takže se celý film odehrává v prostředí Ravena a Poeovské Lovecraftovštiny Haunted Palace.


Často prý nebyl ani čas na užití klapky, nebo nedej bože na nasazení šedivé paruky Karloffovu dvojníkovi. Takže v závěrečných scénách se během souboje zjevuje černovlasý bohatýr v Karloffově obleku. Docela sranda. Překvapivě je film navíc zakončen slušnou pointou a obsahuje pár celkem atmosférických záběrů i nějaké to minimum krve. Prostě fajn podívaná, jen to místy vypadá, jako by na to neměli moc času.

Žádné komentáře: