neděle, července 23, 2006

Living dead site

Vždy mám radost, když na našem malém českém internetu, kde vpodstatě každý zná každého, narazím na nové stránky, věnující se alespoň okrajově horroru. Ono toho moc není. Pominu-li pár pokusů o blogy, zůstává mi už jen zaběhnutá a zásadní Studna a Svastykova Encyklopedie horrorových filmů. Dnes jsem úplně náhodou narazil na malý server, honosící se anglickým názvem Living dead site. Už jméno napovídá, že nejde o sbírku obrázků Tori Spelling, ale o stránky věnované jen a pouze zombie filmům.


První odstavec splnil svůj úkol, upozornil na zajímavý a jistě záslužný počin a teď se budu věnovat tomu, proč vlastně o těch stránkách bloguju. Autor má totiž velice svérázné názory na řadu mých oblíbených filmů a právě o ty nejzajímavější bych se s vámi rád podělil. Nebudu to vtipně komentovat, jak jsem měl původně v plánu, přecijen každý máme právo na názor. Pouze chci poukázat na bizarDnost některých autorových pohledů na věc:


Černobílý film mám navíc pouze jediný a to NOTLD 1968. Ostatní černobílé z dvacátých až čtyřicátých let nepovažuji za právoplatné filmy, to bylo filmování ještě v plenkách. (o filmech obecně)

Film není hororem, pouze čistou akcí se značnou dávkou situačního humoru. (Dawn of the Dead 1978).

V podstatě klasická americká kravinka od Romera, který se tímto krvákem proslavil. Nemá to ani akci, ani napětí, ani vtip ani vás to nepřikove k obrazovce. (Day of the Dead).

Když beru film jako americkou píčovinu, ještě k tomu Jacksonovskou píčovinu, tak potom musím říct, že je geniální. (novozélandský Braindead)

Zkrátka strhující film, který nakopal do prdele všechny předchozí reanimátory. Bravo Yuzno! (Beyond Re-Animator)

Tu a tam se dokonce člověk i zasměje nějakému neotřelému gagu ze slabšího soudku. Je to úchylárna zajímavá svojí výjimečností, ale jinak ji nepovažuji za pravý film a mám ji ve sbírce jen jako extrém, který neřadím mezi vzácné unikáty. (Bad taste)

Většina zahraničních zdrojů ho ale v souvislosti s Evil dead uvádí, tak ho rovněž nevynechám. (o Samu Raimim)

Je to zkrátka američan a tak má i jeho dílo americké rysy. Přehnané, kýčovité, malá náročnost příběhu, hodně krvavých efektů s takovou tou americkou světle červenou, efekty působí nerealisticky a levně, filmy působí jakoby parodickým nedůstojným dojmem. (o George A. Romerovi)

Tak to by jistě stačilo. V rámci objektivity dodávám, že lásku k italksým horrorům, především fulciovkám máme rozhodně společnou. Na závěr jedna rada: když už si budete Living dead site pročítat, důsledně se vyhýbejte odstavci "O co jde . . .", prakticky vždy je tam vyspoilován celý děj filmu, včetně závěru.

Žádné komentáře: