sobota, června 10, 2006

Kopce mají oči

Možná jste si už všimli, že k remakům přistupuju poměrně negativně a s velkým despektem. Život mě prostě naučil a po protrpění sraček jako Amityville Horror, TCM nebo nedávné The Fog si už objektivní přístup udržet nedokážu. A vpodstatě mi to ani nevadí. Ovšem u Hills Have Eyes tomu bylo jinak, na ty jsem se těšil. Cravenův originál nepovažuji za žádné veledílo a nechápu jeho takřka kultovní status v Americe. Navíc konečně stál za kamerou někdo opravdu schopný, Ajův Haute tension pokládám za jeden z nejlepších horrorů posledních let.


Bohužel, jak už asi tušíte, výsledek mě pořádně zklamal. A nebyl jsem sám, při včerejší horrorové seanci jsem zíval nudou nejen já, ale i Cabal a Wuty a to je, například vzhledem k množství prolité krve (ve filmu), už co říct. Předně, film je neskutečně špatně obsazený, ani jedna postava si nedokázala získat mé sympatie. Emilie de Ravin k tomu sice neměla daleko, ale nakonec se neopalovala nahoře bez, takže jsem ji odepsal. Z dalších je nutné varovat před věčnou SOPkou Danem Byrdem ('Salems Lot, Mortuary) a postavou nejhorší, fousáčem Dougem, jehož přerod z prodavače mobilů v mutanty likvidujícího supermana je asi tak věrohodný jako přerod Supermana v novináře.


Asi si řeknete: "K čertu s klaďasama! Jde přeci o mutanty!" No a bohužel, mutanti jsou na tom hodně podobně. Žádný výrazný vůdce, žádná zkultovění hodná postava jakou byl v originále Pluto (Michael Berryman). Jen bandička kvalitně namaskovaných, navzájem zaměnitelných, herců a Billy Drago. A co brutalitka? Ta tam je a je jí celkem dost, bohužel až na několik vyloženě roztomilých scén jako vypíjení papouška je to celé takové nemastné, neslané. V tomto směru mi Kopce hodně připomínaly remake Texaského masakru. Na intenzitu Haute tension můžete zapomenout rovnou.


K dalším kladům určitě patří úvodní práce s krumpáčem a pohnutý osud maminčina těla. Pak už mi zbývají jen zápory. A těch je poměrně dost: trapné sentimentální okamžiky (objímání rodinky), mutantí holčička, její nesmyslné chování a ubohý konec, několikanásobné vysvětlování pozadí příběhu a další a další. Prostě místo nářezového buranského horroru dostáváme průměrnou řezničinu s divnými herci, která je ještě o několik stupňů horší než originální film. A to už prý Aja pracuje na remaku korejského Into the Mirror...

10 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

podle me se tam vypijeni papouska nehodilo vubec. me se libily odkazy na Evil Dead(ashovitost hlavniho hrdiny), Pravdivou romanci(hra s obeti skonci vyvrtkou v noze) a Hardboiled (zakrvaceny chlapek s miminem).

Anonymní řekl(a)...

Ja jsem byl velmi spokojeny, remake je daleko lepsi nez nudny original. Jsem rad, ze se to libilo nejen me, ale i vetsine divaku. Obitus a spol. jsou vyjimka :-)

Anonymní řekl(a)...

WTF??? ashovitost hlavneho hrdinu??? zrejme ide o zart....

Anonymní řekl(a)...

Nejde o zart.

Anonymní řekl(a)...

ashovitosti myslim prerod z vystraseneho chlapka v akcniho hrdinu od hlavy az k pate zbroceneho krvi. Nevim cemu se divis.

Anonymní řekl(a)...

anonymous: Nic proti, ale Evil Dead vzniklo později než původní Cravenův film Hills Have Eys, takže to bude spíše naopak...

Anonymní řekl(a)...

marek s: mluvim o remaku, kde aja nekterymi zabery k odkazu primo vybizi.

Anonymní řekl(a)...

anonymous: Problém je, že "ashovitost" postavy byla už v původním filmu...

Anonymní řekl(a)...

marek s.: Pěkné, HANKY :)

Anonymní řekl(a)...

pokud si vzpominam, tezko je v originale hor tenhle vyvoj postavy vyhnan do extremu jako v Evil Dead, tak aby z toho vznikl pojem. Samozrejme nevznikl.