sobota, dubna 15, 2006

Threshold

Já věděl, že se vyplatí psát blog! Včera mne kdosi oslovil na ICQ, neznám-li název konkrétního horroru. Na tom není nic zajímavého, občas se mi to stává, přecijen mám své know-how (hail to the Le-Chuck, baby). Zajímavé bylo, že místo zoufalého fandy numetalu, který za pár let dopadne takhle, mne oslovila dívka. Byla milá, vtipná a jak se posléze ukázalo i pohledna (nejen hrudni partie, ale tak nejak komplet). Samozřejmě, že se pouze chlubím, přecijen jsem zadaný, ale rozhodně rozhovor s takovým stvořením pobaví víc, než neustálé předstírání nadšení nad peněženkou vietnamské výroby, kterou si za směšně velkou částku pořídí váš padawan.


No nic, já jen, že už chápu, proč se najednou vynořilo tolik pokusů o blog, ale bez know how to nepujde, chalani. Teď už k tématu tohoto postu, ať jsem taky trochu seriózní. Threshold je další z nekonečné řady dnešních strhujících seriálů. Z obecného pohledu je jeho téma, mimozemská invaze, značně vyčpělé a k dokonalosti dovedené už seriálem Invasion, ale není tomu tak. Hlavní idea Thresholdu je taková, že emzáci neprovedou výsadek přímo, ale pošlou pouze jakousi zbraň/sondu, která pomocí zvukového signálu dokáže pozměnit lidskou dna a donutit ji k mutacím, vedoucím ke vzniku nového tvora.


Bodysnatcherovské téma také není žádnou novinkou, ale nápad se zvukem coby původcem nákazy je vynikající a skýtá různé možnosti. Co když se zvuk dokáže šířit pomocí mobilů, co když ho pustíte na diskotéce, co když slyšíte jen část zprávy? To jsou otázky, se kterými se vypořádávají hlavní hrdinové v prvních pěti dílech, které jsem zatím viděl.Když už jsem u těch hrdinů, proti mimozemské invazi stojí tentokrát speciální jednotka tvořená několika experty ve všemožných dovednostech a vedená Dr. Caffrey, která se specializuje na tvorbu scénářů pro zvládání krizí. Threshold je právě název scénáře, který radí, jak se vypořádat s mimozemskou invazí.


Jak je snad znát z předchozího textu seriál mě nadchnul, ale jelikož jsem pověstný svou brutální kritikou všeho a všech musím zmínit i nedostatky. Tím největím je asi absence opravdu výrazných charakterů. Žádný Locke, žádný Eko, jen skvěle připravený tým géniů, z něhož asi nejvíc vyčnívá (ehm) lilipután Peter Dinklage a možná ještě datovský Brent Spiner, ostatní klaďasové jsou jen šeď. Druhým velkým nedostatkem je fakt, že seriál je předčasně ukončený a koukání na něco, co nikdy nebude mít pořádný konec je poměně frustrující (fanoušci Lostu vědí o čem mluvím).

Žádné komentáře: