středa, ledna 25, 2006

Skeleton Key

Horrorový mainstream, který se v posledních letech prohání našimi kiny má ve většině případů několik společných jmenovatelů - neoriginalitu, podbízivou akčnost a přes snahu tvůrců i jakousi sterilnost. Těm hercům prostě nevěříte, že je to bolí, natož, že se bojí. Nejlepší kusy jsou rovnou na dvd (Descent, Dead Birds), případně se k nám nedostanou vůbec. Čest vzjímkám jako je Land of the Dead, ale jeden Romero ještě jaro nedělá.

Skeleton Key předcházela pověst slušného až výborného horroru, se skvělou pointou a co je důležité, měl být opravdu strašidelný. A jak to dopadlo? No mohlo to být mnohem horší, alespoň tu lidé neumírali ve 3:15. Bohužel, film je nejsilnejší v první polovině, kdy krásná tlamička Kate Hudson odhaluje tajemství starého domu, ve kterém chybí zrcadla a přebívá kletba minulosti. V tu chvíli se také odhaluje dost indicií pro uhodnutí imho ne až tak překvapivé pointy, která ale rozhodně v době různých Kruhů 2 a Vřískotů 3 neurazí a spíš potěší svou neokoukaností. Ty dva opravdu špatné horrory jsem uvedl proto, že jejich scénář má na svědomí Ehren Kruger, který napsal i Skeleton Key. A tady je myslím příběh i scénář v pohodě. Třeba na tom Krugerovi bude časem zajímavého i něco jiného, než cool jméno.


Bohužel to, kvůli čemu jsem se na Skeleton Key těšil nejvíc - strach - se nedostavilo. Vážně jsem se snažil, ale kromě několika atmosféričtějších okamžiků je celý film klasický průměr. V rámci toho, co šlo v loňském roce do kin určitě průměr lepší, ale pořád jen průměr.

Žádné komentáře: