neděle, ledna 29, 2006

Wolf Creek

Ve svém výběru "Na co letos do kina" jsem australský Wolf Creek (trailer) zařadil mezi mnou nejvíce očekávané horrory. Tešil jsem se na nej tak moc, že jsem nevydržel čekat, až se (možná) objeví v kinech a hezky v klidu jsem se podíval na rip. Stálo to zato.


Wolf Creek patří do poměrně početné skupiny klonů Texas Chain Saw Massacre. Mix slasheru a exploiation na divaky zaručeně zabíra, vždyť kdo by se nechtěl dívat na to, jak pořádně rozjetej vrahoun mučí oběť za obětí.


Nejblíže má film k francouzské pecce Haute Tension, ale nedosahuje zcela jejich kvalit. Předně má neuvěřitelně natahovanej začátek, takové to seznámení s postavami a prostředím zabírá dobře polovinu filmu a, i přes skvělou kameru snímající nádhernou přírodu Austrálie, je to trochu nuda. Ovšem od chvíle, kdy se děj zlomí je to opravdu nářez. Je to hnusné, špinavé, brutální, napínavé a neuvěřitelně zábavné. Navíc to má s Haute Tension společné jedno velké plus a to je vrah. John Jarrat je naprosto úžasnej a jako hnusnej bastard nemá možnmá v novém tisíciletí konkurence, rozhodně on a jeho styl je to nejlepsí na celém filmu. Už jenom kvuli němu a skvělé atmosféře, podpořené opravdu dobrou režií stojí tenhle australský horrůrek zato. Není dokonalej, ale nemá k tomu až tak daleko.

Žádné komentáře: