úterý, ledna 31, 2006

Eye 10

Kvalitativní sestup, který série Oko předvádí by šel asi nejlépe přirovnat k Halloweenům. Po vynikající strašidelné jedničce přišla hodně slušná dvojka, kde tvůrci místy sice trochu moc tlačili na pilu, ale pořád to byla kvalitní zábava. A s třetím dílem je to taky stejné jako u Myersů, jen za to zlo zodpovídají tvůrci předchozích dvou. Trilogii tak pohřbívá film, který s předchozími nemá moc společného ani příběhově, ani stylem.

A právě žánrová změna je asi to nejhorší, s čím Eye 10 přichází. Narozdíl od prvních čistých horrorů jde v tomto případě o podivný mix hrůzy a komična, který ale vůbec nefunguje a veškeré "humorné" scénky jsou až zoufale trapné. Teda, jedna by se našla, v hlavní roli je malý chlapeček a určitě ji poznáte, je to ta jediná vtipná. Bohužel jak nefungují scény, které mají navozovat smích, nefungují ani scény navozující hrůzu. A to je u horroru trochu problém. I tady by jedna hodně podařená byla, správně atmosféricky strašidelný je celý segment, kdy jsou duchové vyvoláváni mlácením jídelními hůlkami o misky.



Z předchozího snad trochu vyplývá, že je film rozdělen na jakési části, které ne zcela ideálně navazují a ve kterých se hrdinové, šíleně nesympatická partička teenagerů (kde je konec krásné Šukej ze dvojky), pokouší vyvolat duchy jedním z deseti způsobů popsaných v tajemné knize. Odtud tedy název filmu, jsem zvědav, jak se bude jmenovat další díl. A počítam, že ten bratři Pangové natočí, protože tahle série je proslavila a určitě jim sype nejvíc. No, snad se mi to nedostane do ruky. Jo a ještě k těm způsobům, ten nejjednoduší jsem včera v noci vyzkoušel a nefunguje. :(

Žádné komentáře: