středa, září 10, 2008

Podzimní seriálová hrůza

Už je to tady. Letní sucha jsou nadobro pryč a na seriálovém poli vyklíčilo několik zajímavých semínek, která by mohla zaujmout fanouška horroru. Většinu práce za mě odvedl na Studně Humanbeing, když zpracoval zevrubný přehled toho, co nás do konce roku čeká. Jelikož Studnu všichni čtete, případně jste klikli na odkaz, který jsem fikaně připravil a ještě fikaněji tady opakuju pro ty neposlušné z vás, můžu přeskočit rovnou na osobní pocity a postřehy z těch TV show, která jsem se začátkem září začal sledovat. Tady na blogu věnovaném převážně horroru vynechám masturbaci nad skvěle rozjetou čtvrtou řadou Prison Breaku a přejdu rovnou k věci.

Prvním zářezem je nový projekt týmu stojícího za Six Feet Under s názvem True Blood. Hlavní hrdinka, toho času servírka, se v něm pohybuje ve světě, kde upíři díky syntetické náhražce krve koexistují s normálními lidmi. Takové soužití se samozřejmě neobchází bez problémů, které jsou v dosud existujících dvou dílech spíše jen tu a tam naťuknuty a doufejme že budou hlavní hnací silou seriálu. Protože jestli ne, hrozí, že se ještě více přitlačí na milostnou linii mezi hlavní hrdinkou (na blond odbarvená Anna Paquin) a celkem sympatickým upírem. A to by samozřejmě bylo špatně. Milí tvůrci, raději se zaměřte na hrdinčinu chopnost číst myšlenky, na specifické vlastnosti upírů jako alergie na stříbro, zvaní do domu - zdravíme Buffy, krev jako afrodiziakum a hlavně udržte počet obnažených ňader a rozervaných hrdel - zdravíme mou anonymní, lehce feministickou, fanynku. V případě, že se vám to podaří, zůstanu True Blood věrný a věnuju mu tu jednu hodinku týdně.

S tou hoďkou týdně to ale rozhodně nemá jisté zbrusu nový seriál z dílny J. J. Abramse nazvaný Fringe. Jde totiž o totální plagiát X Files, kde, bohužel, naprosto chybí nějaká přidaná hodnota. Sice tak soudím podle pouhého pilotního dílu, ale to směřování je tam dost silně cítit (i když kdo ví, z Lostu se taky vyklubala šílenost). V prvním díle jsme sledovali jak se agentka FBI a lehkovážný vědec (Joshua "Pacey" Jackson) dali dohromady při vyšetřování záhady letadla, které přistálo plné mrtvých, rozpouštějících se lidí. Podivný stav postihne i hrdinčina kolegu a nabíječe v jednom (není jím Jackson) a tak nezbývá než mluvit a pátrat a mluvit a pátrat a.....jo, je to trochu ukecané, ke konci jsem měl pocit že se nacházím v druhé hodině průměrného konverzačního eposu. Ten nezachraňují ani skvěle udělané mrtvoly a sympatické ústřední duo. Uvidíme, co přinese čas, ale jestli se Abrams neodpíchne od svého X-kového vzoru tak mu velký úspěch neprorokuju.

Minulý týden se taky objevila první epizoda příběhů davy milovaného hrdiny Dextera. Stejně jako v předchozích dvou řadách se začíná pomalounku rozjíždět několik příběhových linií, nejslavnější sériový vrah získává nové zkušenosti a zdá se, že jeho rodinný život nemůže být lepší. Jelikož mám rád sexy hlas Julie Benz, tak mi na rozdíl od Evilminda nevadí vysoký počet souloží, stejně jako kladně kvituji omlazující účes krásné Jennifer Carpenter. Děkuji autorům za načrtnutí slušného a Dextrovým kvalitám odpovídajícího protihráče a za tu poslední větičku těsně před koncem. Rozhodně se máme na co těšit a já můžu s radostí prohlásit, že podle prvního dílu si Dexter i ve třetí řadě uchová svou vysokou kvalitu.

Tak, to by bylo pro dnešek z našich seriálových novinek vše. Ovšem k tématu jako takovému se pravděpodobně brzy vrátíme, protože už za týden startuje čtvrtá řada Supernaturalu, což je vlastně taky vykrádačka X Files, ovšem dovedená takřka k dokonalosti a neopostrádající onu "přidanou hodnotu", která mi tak zoufale chyběla u Fringe.

Žádné komentáře: