neděle, prosince 23, 2007

I Am Legend

Will Smith se svým vlčákem nahánějí s vidinou čerstvého masíčka vysokou. V tom jim do cesty příjde lví rodinka, potenciální kořist zabaví a vesele hoduje. Will chvíli přemýšlí, ale poté raději balí kufry. Nacházíme se v centru New Yorku, silnice jsou zarostlé travou, domy vypadají jak v Chanově. Jsme v postapokalyptickém ráji.

Takhle nějak vypadá úvod třetí adaptace slavného románu Richarda Mathesona I Am Legend. Ten v padesátých letech jako jeden z prvních přišel s vědeckým vysvětlením vampyrismu, kterým jsou postiženi všichni obyvatelé Země až na hlavního hrdinu knihy. Tu poprvé adaptovali v roce 1964 Italové jako L'Ultimo Uomo Della Terra a připravili tím pro Vincenta Price jednu z jeho několika životních rolí. Film samotný na své hlavní hvězdě stojí a nutno říci, že stojí velmi pevně. A stejně pevně se, díky scénáři samotného spisovatele, drží své literární předlohy. Na rozdíl od další verze, ve které se v hlavní roli představuje fanda všeho střílejícího Charlton Heston. Tuhle verzi jsem bohužel zatím neviděl, ale podle toho co se povídá se výrazněji odchyluje od původní Mathesonovy myšlenky.

Batman vs. Superman?

Po upírech není stopy ani v nejnovějším blockbusteru, který jsem před chvílí dokoukal. A není to jediná věc, která ho staví na roveň spíše zatracované verze ze sedmdesátých let. I tady je v hlavní roli akční hvězda, na které nejsou ani stopy Priceho distinguovaného charisma, tentokrát je tou star v úvodu zmíněný Will Smith. Jako kadbochácký hláškující polda mi problémy nedělá, ale jako vědec zachraňující lidstvo je celkem mimo. A není jediný.

Kromě scénáristů, kteří skáčou z místa na místo a žádnou myšlenku nedovedou do konečné podoby byli hodně out i trikoví specialisté. Postapokalyptická výprava je sice úžasná, ale ve chvíli, kdy se objeví "ti zlí" nemůže si člověk nevzpomenout na upíry z poslední epizody Buffy. Až na to, že ti vypadali o poznání lépe. Tady prostě někdo krutě nezvládl situaci a pobíhat tam polonazí kaskadéři, nemohlo to dopadnout hůře, maximálně tak levněji.

Mummy 4?

Možná jsem se rozepsal až moc negativně, pravda je taková, že dokud nás autoři nechávají v úvodu pouze nahlédnout do všedního života posledního člověka na Zemi, je film prakticky dokonalý. Přesně vystihuje moje představy o postapokalyptické scifi a mít lepší příběh (čert vem ty triky) tak se jí i mohla stát. Takhle dřepí někde uprostřed mezi hromadou hnoje a hromadou zlata a každou chvíli se překlápí na tu či onu stranu, podle toho co scénáristy zrovna napadlo.

Žádné komentáře: