sobota, prosince 15, 2007

Halloween '07

Všeobecně se o mně ví, že nemám rád remaky. Tam kde jiní křičí radostí nad sprintující zombie a zabíječem mutantů já tiše a znechucením ublinkávam, vzpomínajíc na nedostižné klasiky. S Halloweenem Roba Zombieho to bylo jiné. Režisér si mě svými předchozími kousky naprosto získal a já bych se těšil i v případě, že by jeho dalšího počinem byla nová verze Modré laguny. Trailery i obrázky slibovaly maso, na které jsme od Roba zvyklí, prohlášení o reimaginaci byla prakticky na denním pořádku.

Jenže pak přišel workprint, respektive jeho únik mezi fanoušky. Samozřejmě jsem neodolal a nakonec hořce zaplakal. Zombie jakoby ještě trochu zůstal vyvržencem pekla a tak jsem smutně koukal na pokus o proniknutí do nefunkční rodiny plné fuckujících špinavých lidí, mezi kterými se s kreslenou maskou na obličeji producíruje malý Michael Myers. Ve chvíli, kdy mu dojde trpělivost rodinku vybije a odstěhuje se do blázince. Odtud uniká a následuje neatmosférická zabíjačka podle mustru originálu.

Až sem se workprint a finální verze liší spíš v drobnostech, i když uznávám že Danny Trejo by se na to díval jinak. Jeho role měla demonstrovat jak moc je Michael vlastně zlej, ale v konečném důsledku působí nelogicky a trapně. Zásadní změny přišly se závěrečnou čtvrtinou, která byla ve workprintu neuvěřitelně tragická, v konečné verzi už pouze tragická. A to nemluvím o absenci napětí, teleportujícím se Michaelovi, offscreen zabitích a s nimi související nízkou dávkou brutality.

Samozřejmě se na novém Halloweenu najdou i plusy. Mezi největší rozhodně patří obsazení, krom prakticky kompletní partičky z Devil's Rejects vytáhl Zombie ještě třeba takového Udo Kiera, Brada Dourifa a samozřejmě Malcoma McDovella, s hrdinským sestřihem je patrně nejlepší hereckou akvizicí celého filmu. I když vlastně nemá moc co hrát. Podobné je to vlastně s celým Halloweenem, drobnosti, záběry, občasné scény, to vše vypadá slušně, odkazy na originál přímo tečou z obrazovky, ale výsledek prostě nefunguje. Koho kdy zajímaly rozbory Michaelovy osobnosti, jeho pohnutky a city? Mě ne. Temné zlo, nečekaně vzešlé ze spořádané rodiny Carpenterova originálu vítězí na celé čáře.

3 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Jsem smutný protože jsem čekal od Roba mnohem víc.

Anonymní řekl(a)...

Niekto tu je zase na omyle :) podobne ako pri Pieces
(ja som to neni)

Jiří Valášek řekl(a)...

Viděl jsem rated i unrated verze a pocit, že nový Halloween je nejlepší horor loňského roku mi prostě nesebere nikdo. :)