čtvrtek, prosince 14, 2006

A další remaky...

Ne, nedám si pokoj. Neustále na ně nadávám a přitom na ně pořád koukám. Řeč je o všudypřítomném moru současného amerického horroru – remacích. V rámci doplňování si restů za letošní rok, tak, abych mohl svědomitě hlasovat v tradiční anketě na Studně, jsem zhlédl další dva. Pulse a The Wicker Man. Dá se říct, že oba přesně splnily očekávání, která jsem měl a vpodstatě ničím nepřekvapily.



Ale postupně. Remake japonské duchařiny Kairo už v trailerech vypadal jako klasické americké převyprávění Asie. Zajímavě tam vypadala především lekačka s pračkou, bohužel se ukázalo, že jde o vůbec nejstrašidelnější část filmu. Druhá nejlepší scéna filmu je pak prozrazena už na plakátech, no marketing jede... Za klad bych ještě určitě označil použití depresivních filtrů, pár povedených scén a samozřejmě vynikající nápad vykradený z originálu. Jedním z hlavních záporu je bezesporu obsazení. Hlavní blondýna je naprosto v pořádku = šukedelická, ale její sidekickové jsou zoufale špatní. Především negr a jeho kamarád skřet, kterého si 100% pamatuju z nějakého dětského seriálu, si říkaji o zabití mnohem, mnohem dřív než k němu dojde. Ups, spoiler. Pardon.



To u Wicker Mana to je jednodušší, klady nejsou, přejděme rovnou k záporům. Absence atmosféry, absence písní a tanců, absence nahoty, absence tajemna. S nedostižným originálem má tahle sračka společný pouze název a několik styčných bodů v ději (zato úžasně vykrádá Statečné srdce). Jestliže chybí většina vynikajících vlastností původního Wicker Mana, přebývá jeden obrovitánský zápor. Nicholas Cage, pro svů vlasový porost přezdívaný v Hollywoodu kout, prakticky nesleze z plátna a plynule v pravidelných intervalech střídá své jediné dva výrazy (jsem zmatený a smutný / jsem naštvaný a smutný). Příliš mu nepomáhá ani scénář, který jej nutí bez výraznější logiky pobíhat po ostrově sem a tam aby nakonec vyrukoval s megaodhalením, že ztracená holčička je Cageova dcera. Ups, spoiler again. Pardon na druhou.



Zkrátka. Těmhle dvěma remakům se můžete s klidem v srdci vyhnout, u chlápka z proutí to berte přímo jako rozkaz od člověka co toho o horrorech ví mnohem víc než vy. Ale zas úplně blbej dnešek nebyl, Jenna se rozvedla a tentokrát už si jí utéct nenechám.

Žádné komentáře: