středa, listopadu 08, 2006

Dexter

Chcete vědět, jaká je nejlepší TV Show letošního podzimu? Není to ani vyčpělý Lost, točící se stále na jednom místě, ani postapokalyptické drama Jericho, nejlepším seriálem podzimu a vlastně i celého letošního roku je jednoznačně Dexter. Že jste o něm ještě neslyšeli? Není divu, propagace veškerá žádná a čeští překladatelé byli k dnešnímu dni schopni vypotit pouhé dvoje titulky. Mě na Dextera poprvé upozornila osmdesátdvojka s tím, že by to mělo být dostatečně zvrácené, dokonce i pro mne.


Po dvou dílech jsem musel, ač nerad, přiznat, že i 82 může mít někdy pravdu. Nejen, že má Dexter mile úchylnou hlavní myšlenku, ale je i proklatě dobře natočený a zahraný. Jaké že je téma? Posuďte sami - hlavní hrdina je sériový vrah (!), pracuje u policie jeako specialista na krev (!!) , nemá emoce, ale snaží se je celkem úspěšně napodobovat (!!!), což je neustále komentováno jeho vnitřním monologem (!!!!). To všechno s sebou přináší množství zábavných situací, od nuceného vtipkování s kolegy, přes znuzelé postávání na pohřbu až po zoufalou snahu o alespoň jednu slzu při sledování romantického filmu s přítelkyní.


Když už jsem u té přítelkyně, těžko si pro člověka bez citů představit ideálnější ženu, než je několikrát brutálně znásilněná Rita s odporem k sexu. Ono vůbec všechny postavy jsou skvěle napsané a ještě lépe zahrané. Tak vynikající obsazení jsem snad u seriálu ještě neviděl. Vůbec nikdo mě tam nesere, dokonce ani ty dvě miniSOPky. Osobními favority jsou, kromě Dextera samotného, David Zayas jako Angel a Dexterova sestra Debra, kterou hraje divně krásná a vysoká Jennifer Carpenter, oba samozřejmě policisté.

Dnes mám za sebou šestý díl a musím říct, že s tím jak se rozvíjí hlavní dějová linie a hlouběji se seznamujeme s postavami je seriál pouze lepší a lepší. Kdybych vám měl za letošní podzim doporučit ke zhlédnutí jednu jedinou věc, je to Dexter

7 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Tenhle serial si musim sehnat :-)

Anonymní řekl(a)...

Uz chystate neco noveho? :o)

Obitus řekl(a)...

Ano.

Anonymní řekl(a)...

Tesim se :-)

Anonymní řekl(a)...

zdar lidi! Dextra sem skoukla jednim mrkem. Je to naprosto genialni serial! S touhle recenzi uplne souhlasim a strasne se tesim na pokracovani. I kdyz se mi nechce verit, ze by mohlo byt lepsi nebo alespon stejne dobry... ale snad nas mile prekvapi... Mejte se, tete

Anonymní řekl(a)...

Jinak lidi, jestli chcete vědět víc o tomhle serialu, tak nevájte a navštivte http://www.dexter.unas.cz

Anonymní řekl(a)...

Po heroes je to můj druhej nejoblíbenější seriál minulýho i (zatím) tohoto roku. První řadu jsem slupnul jako tu nejšťavnatější malinu a už se moc a moc těším na pokračování, u kterého věřím, že dokáže s předchůdcem udržet pomyslný kvalitativní krok. Mimochodem, na to, že tento seriál režírovalo víc lidí , jsem si nevšiml, že by kvalita jednotlivých dílu nějak kolísala, pokaždý to bylo supr.