úterý, srpna 15, 2006

Slither

Na začátek vás všechny uklidním, Slither je přesně takový, jaký jsme ho čekali. Tudíž béčko jako řemen, plné krve, slizu, monster a černého humoru. Jistě jste se hned běželi podívat na ČSFd, jak ho váš oblíbený průvodce světem horroru hodnotil a divíte se, proč že mu nedal plný počet. Seběvětší kravinu nadhodnocuje a takovéhle záležitosti nedá plný počet? Co se to sakra děje? Nuže já vám to řeknu. Neděje se nic, jen, i když má Slither prakticky vše co měl mít, přecijen mu něco chybí a něco přebývá.


A právě na chyby se podíváme podrobněji, naštěstí jich je jenom pár. Tak předně Slither měl jeden z nejlákavějších trailerů, co jsem kdy viděl. A to jsou pak očekávání vysoká a je logické, že se autorům ne zcela povedlo převedení zběsilého tempa do celého filmu. Sliher se totiž rozjíždí až překvapivě pomalu a první větší akce nastává až v třicáté minutě. Pak už je to lepší, ale občas se vyskytne nějaké to hluché místo.


Další výtka asi není tak podstatná, ale proč sakra v tak luxusním béčku chybí nahé baby? Nějaké to ňadro tvůrci předvést mohli a když ne tvůrci, tak třeba herečky (Vtip!), třeba ta mladice ve vaně. Taková nevyváženost porušuje nepsané pravidlo, že v dobrém filmu musí být hodně krve a hodně sexu a to je škoda. Některá pravidla by se porušovat neměla. Když už jsem se zmínil o krvi - té jsou ve filmu hektolitry a James Gunn se nebojí ukázat ani vnitřnosti, nemyslím doslova (Vtip!), ale prostě nějakého toho kuchání se dočkáme. A díky bohu - nekuchají se jen lidé, ale i jejich zvířecí miláčkové, nádhera.


To je ostatně jedno z několika tabu, kteá režisér porušuje, je vidět, že je to odchovanec Lloyda Kaufmanna. Ten si ve filmu střihnul cameo, stejně jako třeba hlas Roba Zombieho. A tím se dostávám k dalšímu fajn aspektu, Slither je protkán horrorovými odkazy jako Pinhead hřebíky. Věci znalý fanda si ho užije mnohem víc, sám se přiznám, že jsem jich postřehl napoprvé pouze zlomek. Předposledním kladem, který musím zmínit jsou triky. Tady kromě nutných počítaču ve velké míře úřadují klasické masky a animatronika a je opravdu radost se na všechen ten sliz koukat. Parádní oldschool.


Posledním a největším kladem je naprosto dokonalé typové obsazení herců, podpořené vyhláškovaným scénářem. Jasným hereckým esem je Michael Rooker, zachraňuje jinak celkem nudnou první třetinu, lepší byl už pouze jako nedostižný Henry. Zdatně mu sekunduje především Nathan Fillion jako šerif. Hláškuje se stejnou kadencí jako ve Firefly/Serenity a některé výroky opravdu stojí za vytesání do kamene. Nebo spíš do slizu, aby to bylo stylové. Protože Slither je především o slizu.

3 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Zdravim, myslim, ze mas na horory dobry vkus a vyznas se.Tvoje recenze-nebo jak tomu chces rikat-jsou dle meho nazoru kvalitni, ale nechapu, jak muzes brat za nepsane pravidlo u dobreho horor-filmu hodne krve a sexu respektive nahotin?krev v hororu byt nejak prehnane nemusi a presto se muzes bat(uvedla bych jako riklad horor Houbicky, ktery je sice hodnoceny lehce podprumerne, ale dokazal vystrasit a to tam te krve opravdu prilis nebylo) a nahotiny?Jestli se potrebujes pokochat nahymi zenskymi tely doporucuju shlednout porno a ne to ocekavat od hororu.Me prijdou nahe sceny v hororu naprosto zbytecne a kvalitni horor se bez nich obejde(co takovy Cold prey?A¨ni jedno odhalene nadro a pritom naprosto mraziva atmosfera:)).Samozrejme ti nic nevytykam, jen mi to nedalo a musela jsem napsat svuj nazor.Jinak to tu mas dost v klidu:)inspiruju se:).

Obitus řekl(a)...

No, muzeme tu dlouze rozebirat zensky a muzsky pohled na film, ale to by byla nuda. Ma oblibena hlaska o nadrech a krvi jako zaruce dobreho filmu pochazi od Elviry nebo nekoho podobneho, proste od nejake horrorove ikony. Skoda, ze ne ode mne, byl bych na ni nalezite pysny :). Je nutne ji brat s nadsazkou, jako ostatne vetsinu textu tady. Jinak jsem rad za kazdou fanynku, vesele se inspiruj dal.
BTW ani Houbicky ani Cold Prey za moc dobre filmy nepovazuju, slusne prumery...

Anonymní řekl(a)...

Diky za odpoved-ani jsem necekala, ze napises..Slusne jsi obhajil svuj nazor a samozrejme nemuzu jinak, nez ho respektovat..Mozna, kdybych byla muzskeho pohlavi, brala bych to jako ty:).Jinak tesim se, az sem prihodis nejake nove recenze:).