pátek, března 31, 2006

Fragile

Původně jsem měl dnes v plánu psát hlavně o tom, že Near Dark je nejlepší upírský horror, ale nakonec jsem si to rozmyslel. Prozatím to tedy berte jako fakt, důvody dodám snad v brzké době, krvesajských horrorů jsem viděl opravdu hodně, takže mám s čím srovnávat. Hlavním důvodem, proč bylo téma nakonec změněno je film, který jsem dokoukal před pár minutami, loňská Filmaxovská pecka Fragile


Ve své nekonečné lenosti kradu popisek děje z této humanbeingovy novinky pro Studnu. Takže: Na ostrově Mann má dojít k uzavření dětské nemocnice. Místní úřady došly k závěru, že budova nemocnice, stará dobrých sto let, má nestabilní základy a může v blízké době spadnout. Po tři týdny trvá přesun pacientů do Londýnských nemocnic, jenže ten se nedaří podle plánu. Kvůli vytrvalé sérii bouřek nemůžou létat helikoptéry a v místě nemocnice se začíná dít něco podivného. Dětským pacientům se z nějakého nevysvětlitelného důvodu lámou kosti (odtud název Fragile - Křehký).


Nápad je to sám o sobě zajímavý, ale když dodám, že za jeho převedení na filmové plátno je zodpovědný Jaume Balagueró asi začnete tušit, odkud vítr fouká a proč se mi Fragile tak líbilo. Teda - začnete tušit, pokud jste viděli předchozí film tohoto režiséra, atmosférický horror Darkness. To byl kousek, který mě před dvěma lety naprosto dostal a Balagueró mi dokázal, že i u neasijské produkce se dnes dá opravdu bát.


Fragile a Darkness spojuje mnohem víc, než pouze osoba režiséra. Oba filmy se odehrávají ve starých domech, do kterých přijíždí ženská hrdinka (po Anně Paquin znova zajímavé obsazení, tentokrát seriálová Calista Flockhart). V obou filmech se při tvorbě atmosféry strachu pracuje především s kontrastem světla a tmy. A oběma filmům nechybí vkusná a logická pointa. Ze vzájemného porovnání vychází vítězně přecijen Darkness, ale je to maximálně o prsa Calisty Flockhart. Vzhledem k tomu, že filmaxovské horrory u nás pravidelně vydává Vapet nezbývá, než se těšit na DVD.

4 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Spousta lidi by za Calistu dala levou kouli dala. ALe holt jsme na internetu tak si clovek musi plivnout :)

Anonymní řekl(a)...

me vychrtle divky nevadi, i kdyz to obcas neni prijemne na dotek :)

obitus řekl(a)...

Mezikozacka z ni ale nedostanes :(

Anonymní řekl(a)...

Vidim, ze pan je znalec