úterý, dubna 11, 2006

Super Supernatural

Zhruba před čtvrt rokem jsem tady Supernatural poměrně odstřelil s tím, že se jedná o příliš očividnou vykrádačku X-Files vhodnou maximalně tak k zahnání nudy. Dnes mám za sebou čtyři nové epizody a kompletní znovuzhlédnutí předchozích a musím říct, že jsem se v mnoha věcech mýlil.


Předně, podobnost s prvními řadami X-Files je sice zřejmá, ale i tak lze najít několik zásadních rozdílů. Ten největší je ve skutečnosti, že se absolutně nehraje na nějaké pochybnosti, konspirace v konspiracích jiných konspirací, ani není žádný z hrdinů nevěřící Tomáš. Příšery prostě existují a jde jen o to je vypátrat a zneškodnit. Tahle přímočarost je sympatická, jde přecijen primárně o to se pobavit.


Supernatural nepobaví samozřejmě jen tím, že jde přímo a bez zbytečných keců na věc, ale i tím, že je poměrně vtipný (především díky postavě Deana) a hlavně docela slušně strašidelný. Některé epizody jsou příjemně mrazivé a vůbec nevadí, že každá je vpodstatě variací na již viděný horror. Tenhle seriál totiž spíš než vykrádání konkrétních filmů čerpá ze všech oblastí žánru a používá jeho nejzákladnější a spolehlivě fungující témata. A mluvím tu o nefalšovaném horroru, takže zapomeňte na mimozemšťany, skřítky a podobnou neexistující havěť.


Poslední věc, která činí Supernatural zajímavým je, zatím těžko hodnotitelná, hlavní dějová linie, která se občas nenápadné vynoří na pozadí některých epizod. Tato naťuknutí naznačují, že půjde o něco opravdu velkého, ale težko říct, jestli celý ten hlavní motiv seriál nezabije tak, jako se tomu stalo u X Files. Zatím se spokojte s tím, že Supernatural prostě JE Super a začněte shánět první řadu.

BTW teď jsem koukal na plán filmových premiér a český distribuční název filmu Omen 666 je Satan 666, bizar.

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

souhlas! uz sem si stahla vsechny epizody pres DC++ a je to fakt VÝÝÝBORNEJ seriál !!!