pondělí, února 06, 2006

Mortuary

Po zhlédnutí Mortuary můžu s klidem prohlásit, že Tobe Hooper se definitivně vyhrabal ze scifoidně-televizní kaše, do které se propadal po adaptování Kingova Manglera. Už předloňský remake Toolbox Murders byl hodně slušné pokoukání a Mortuary je zhruba na stejné úrovni. Takže rozhodně žádný zázrak, TCM se člověku taky povede pouze jednou za život, ale příjemná běčková zábava.

I když ze začátku to tak nevypadalo, více než polovinu filmu zabírá seznámení se s prostředím márnice a jejími novými obyvateli - rodinou Doylových. Je to opravdu nesympatická trojka: přestárlý vlhký sen většiny trekkies Denise Crosby, SOPka - otrava z nového 'Salem's Lotu nebo připravovaných Hills have Eyes Dan Byrd a SOPka junior. Když už jsem začínal podřimovat a lámat na Hooperem motorovou pilu objevila se jakási podivná hmota, oživila pár skvěle udělaných mrtvol a zábava mohla začít.


Z celého filmu byla slabě cítit atmosféra nefalšovaného béčka let osmdesátých, avšak ubíjelo ji pár zbytečností, na které byste v té době v horroru nenarazili. Předně naprosto zbytečná postava hodného homosexuálního chlapce, ten se choval korektně a roztomile, až mi z něj bylo na blití. Druhý nedostatek je ve srovnání s tím méně podstatný, ale popravdě - je opravdu nutné používat tu levně vypadající počítačovou krev? Když už si dali autoři tolik práce se skvělými maskami, proč to pak sakra zabijou trapně (a očividně počítačově) vypadající rukou, koukající z roztženého hrudníku? No to nic, i tak se Tobe snažil a slušně mne pobavil a to prej je jeho pizoda Masters of Horror hodně povedená...

Žádné komentáře: