sobota, ledna 10, 2009

Repo! The Genetic Opera

Každý máme nějaký sen. Kája Spěváček doufá v zástupy japonských školaček, nejmenovaný ukrajinských chlapček touží už osmnáct let po prvním dívčím doteku a Darren Lynn Bousman, ten si chtěl natočit horrorový muzikál přesně dle svého gusta. Narozdíl od prvních dvou, zcela nereálných, vizí se to Darrenovi podařilo, a to především díky tomu že prakticky udělal sérii Saw (a s ní stovky miliónů dolarů) a mě tak volné ruce.

Horrorových muzikálů už tu byla celá řada a z nějakého důvodu stojí skoro všechny za zhlédnutí. Většina z nich však byla hozena do komediální až parodické roviny (RHPS, remake Little Shop of Horrors, Cannibal Musical a další). Když se někdo pokusil o vážnější přístup, napadá mě teď příšerný Sweeney Todd od Burtona, tak narazil. Bousman je tak jedním z prvních, kterému se podařilo převést na plátno více méně vážně míněný horrorový příběh v muzikálové podobě.

Nebudu se příliš rozepisovat o co že ve filmu jde, přečíst si to můžete leckde, tak snad jen pro vyhledávací lenochy napíšu, že příběh se točí kolem korporace, která kšeftuje s orgány, rodiny, která ji ovládá a Repomana, což je takový hodně specifický vymahač dluhů. Vše se odehrává v blíže nespecifikované budoucnosti, kdy se svět hroutí a většina lidí vypadá jako variace na emo Draculu. Důležitý je fakt, že všechny postavy bez výjimky jsou zahrány naprosto úžasně. U Antonyho Heada nebo Billa Moseleyho to nijak nepřekvapí, ale tady jsou skvělí naprosto všichni, včetně mnohokrát propírané Paris Hilton a Alexy Vega, která v titulní roli dokazuje, že časy dětských rolí ve Spy Kids jsou nenávratně pryč. Dnes už má na to hrát hlavní roli v lechtivých snech každého registrovaného heterosexuála. A poslední rána z milosti - úplně všichni také perfektně zpívají hodně kvalitní písně.

Tolik zmiňovaná úchylnost filmu je tady dána především námětem, který má ke Zpívaní v dešti poměrně daleko, ale jinak je Repo až překvapivě krotké. Jedna vivisekce, jedna Paris bez ksichtíku a jedny kozy, to je vše. Ale vůbec to nevadí, protože tyhle "nedostatky" zcela přebíjí vynikající atmosféra, ze které jako špinavé gejzíry krve stříkají jednotlivá pěvecká čísla. Divím se, že se Repo doteď nestalo kultovním filmem dnešní generace emo/gotických troubů, kterých je všude plno. Asi je to na ně příliš chytrý film. A to je vlastně jen a jen dobře.

10 komentářů:

Kordus řekl(a)...

Zpěv Paula Sorvina se mi sice moc nelibi, ale jinak se nedá nesouhlasit (a pokud dá, tak já to zjišťovat nebudu :))

Michael Novotny řekl(a)...

Souhlasim s článkem , Repo je užasnej film a směju se těm kdo ho shazujou . Osobně bych mu dal 100% , protože to byl jeden z nejlepších filmů které sem kdy viděl.

Obitus řekl(a)...

Právě na něj koukám potřetí a neváhám střelit plný hodnocení. Sorvino sice chvílema kváká, chvílema se opravdu snaží o operu, ale jde si na to zvyknout. Jinak, jsem jedinej, komu to atmoškou totálně připomnělo Bioshock?

Anonymní řekl(a)...

hop46

Brutální film, doufám že ještě neprošel kinama a nebo že by ho nedávali ten film chci vdiět v kině : )

Anonymní řekl(a)...

No bohužel si ho už prošvih. Dávali ho jen asi tejden nebo dva. Ja ho stihl jen jednou. Ale zaplatil bych nevim kolik za to abych ho moh jeste jednou vidět v kině. Bylo to velkolepy.

Anonymní řekl(a)...

Tak to mám asi štěstí, páč jem to v kině stihl dvakrát. ale stejně mi to nestačilo, a musel jsem si to stáhnout... :-)

Anonymní řekl(a)...

Je to hrozná blbost, ale díky extravagantnímu pojetí, výborným hercům a šílené hudbě a zpěvu je to snesitelná jízda. Fanoušci bezduchých ptákovin maskovaných tunou krve a násilí budou nejspíš dávat plný hodnocení, ja to vidím na průměr (odvaha udělat něco jiného a stylového s plným nasazením všech zúčastněných mínus bídnej příběh rovná se průměr. Je ale pobavující, že Repo funguje, narozdíl od celebriťáckého kritikou naleštěného bídného Sweeney Todda.

Anonymní řekl(a)...

HAL

Mě kupodivu zpěv místy dost vadil - instrumentálně jsou sice ty skladby boží, ale texty jsou většinou slabé. Ale jinak je to super, sice mě RHPS i ten tady tak proklínaný Sweeney zaujali víc, ale i tak...

Anonymní řekl(a)...

To je naprosto uzasny! :P Teda me okouzlila hlavne Shilo, takova roztomila :) a vykradac hrobu dokonalej :D

Anonymní řekl(a)...

Merkur - Shootercasino
Merkur is a German 메리트카지노 made shaving happyluke brand. This is the world's largest manufacturer and the only Merkur in Europe. You can expect to 다파벳 find the Merkur