čtvrtek, června 14, 2007

Jesus Franco: El Conde Drácula

Fanoušci horroru se od pradávna přou o to, který ze slavných představitelů hraběte Drákuly je "tím pravým". Max Shreck, Bela Lugosi, Christopher Lee nebo nedej bože někdo úplně jiný, jako například hrozný Gary Oldman? Já mám poměrně jasno, jsem přesvědčený Bélista, ale občas se odněkud vynoří polozapomenutý film, který mé skálopevné přesvědčení nahlodá. A přesně to je případ klasického eurohorroru El Conde Drácula od slavného a rozporuplného režiséra Jesuse Franca.

Ten se rozhodl knihu Brama Stokera zadaptovat poměrně věrně. Ponechal všechny důležité postavy z knihy a spíše jen trochu proházel lokace. Takže Harker už zase jede za Drákulou, aby pro něj koupil barák nedaleko BUDAPEŠTI, po útěku od knížete se dostane na kliniku profesora Van Helsinga, která je shodou okolností naproti onomu baráku, přijede tam za ním Mína a Lucy, která to schytá a tak dále a tak dále. Prostě klasický příběh. Naštěstí se nekonají nesmyslné Coppolovské proměny charakterů, takže Drákula je opravdu zlej hajzl, kterej víc než po čem jiném touží po krvi. Ta s ním totiž dělá divy a on je tak po každé další oběti mladší a mladší.

Psal jsem, že film režíroval Franco, takže by každý zkušený fanda očekával nějaké to laciné gore, spoustu obnažených ňader a všudypřítomnou mlhu. Jenže tenhle Drákula je jiný. Z výše uvedeného platí jen třetí postulát, temná atmosféra se opravdu vydařila. Víc než cokoli jiného připomíná film klasickou upíří sérii od studia Hammer. Není taky divu, když hraběte hraje sám Christopher Lee a je opravdu vynikající. Sice jsem zpočátku s nedůvěrou koukal na zcela nedrákulovský knírek, ale za pár minut jsem si zvykl a už si jen užíval.
Leemu zdatně sekunduje především Herbert Lom v roli Van Helsinga. I tady jsem měl určité pochybnosti, přecijen ho znám hlavně z Růžových panterů, ale musím říct, že jeho Van Helsing je možná druhým nejlepším, samozejmě po Cushingovi. Jako třetí největší hvězda bývá uváděn Klaus Kinski v roli Reinfielda. Musím přiznat, že scény s ním jsou značně bizarní a nepostrádají jisté kouzlo, ale zas až tak moc mi nesedl. Jako Jack Rozparovač byl mnohem zajímavější. Ale to je jen drobná vada, tenhle Drákula se prostě povedl a neříkam to jen proto abych vás donutil koupit si ho s novým Filmagem Extra, to byste samozřejmě udělali i bez toho. Takhle alespoň máte mé ujištění, že kupujete výborný kousek ze zlaté éry evropského horroru. A abych nezapomněl, film doprovází naprosto nádherná hudba klasika Bruno Nicolaie.

Žádné komentáře: