úterý, května 22, 2007

Thirst

To vedro mne ničí. Źízeň, žízeň, žízeň. Hospody už skorem nestíhají hasit mé vyprahlé hrdlo a když přijdu večer domu v náladě na nějaký pěkný filmový objev, je žízeň zpátky. Respektive Žízeň, nebo ještě lépe Thirst, postarší australský horror s Davidem Hemmingsem v jedné z hlavních rolí.

Jakási nula ho na Čsfd okomentovala takto: "Horror o upírech." Mno je to sice pravda, ale přecijen si Thirst zaslouží trochu rozvést. Předně, ti upíři jsou nějací divní. Zuby si musí nasazovat kovové, rádi se opalují a jediné nadpřirozeno široko daleko jsou občas rudě svítící oči. No a tihle "obrácení upíři" mají po celém světě farmy, ve kterých pěstují lidi na krev jako dojné krávy. A v jedné takové farmičce se ocitá hlavní hrdinka Kate, podle upírských hlavounů jediná příbuzná Alžběty Bathoryové. Krvesajové ji chtějí převychovat k obrazu svému a to se jí moc nezamlouvá...

Thirst je zvláštní film. Má naprosto geniální, velmi stylový, úvod, podpořený úžasnou hudbou. Ale někde v polovině, kdy započne halucinační převýchova se to celé nějak vysere a do konce už film pořádně nenabere dech, i když pár dobrých scén se najde i později. Pojetí upírů a jejich dojnic je občas až legrační, ale naštěstí situaci zachraňují dobří herci a celkově pěkná technická stránka. Rozhodně tý hoďky a půl nelituju, ale po našlápnutém úvodu jsem čekal větší upírský nářez.

Žádné komentáře: