neděle, května 28, 2006

Pterodactyl

Konečně! Konečně jsem zas narazil na béčko, které je tak neuvěřitelně zábavné, že skoro dosahuje kvalit kusu Dracula 3000. A to je co říct, dnes je béčkové diggerství mnohem náročnější, než v dobách videa. V Americe má každý druhý kameru a pár nudících se kamarádů, taže tam horrůrky vznikají jak na běžícím pásu. Naneštěstí většina těch záležitostí je prostě nekoukatelná. Proto jsem tak rád, když se zadaří a člověk kápne na skrytý nuget, dvojnásob pak potěší, že se natáčel u nás.


Ale jak už tak bývá zvykem, u nás se pouze natáčel. Odehrává se na turecko-arménských hranicích, kde výbuch sopky probere k životu stádečko pterodaktylů, kteří jsou samozřejmě hladoví. Večeři v tomto případě představují chytří vědci, hloupí studenti, hodní vojáci a zlí povstalci. Pořadí úmrtí (příjemně krvavých) je každému jasné, takže příběh přestává být důležitým a divák se může věnovat drobnostem, které od podobného druhu horrorů očekává.


Příšery jsou hnusně počítačové, interakce s herci se prakticky nekoná a když ano, slouží k ní papundeklový zobák a plátěná křídla. Herci samotní jsou skvělě vybraní. Hrdinou dne je samozřejmě Coolio, kterému ani permanentní zhulenost nezabránila vytvořit dokonalého vůdce vojáků. Nejenže je z nich nejmenší, ale tvrďácké hlášky od něj znějí neskutečně trapně. Prostě nádhera. Myslel jsem si, že vrchol filmu přichází, když si vezme do na hlavu jakýsi zaměřovač a do každé ruky pistoli a vydává se vstříct pterodaktylům. Chyba lávky, vrchol nenastává, ani když vezme do každé ruky samopal. Vrchol je, když vezme raketomet, nechá se odnést pterodaktylem a vyšle raketu na sebe sama.


Ale Coolio není jediným zajímavým hercem, kromě něj je tu jistojistá deviza každého akčního filmu natáčeného v Česku, nedostižný Péťa Jákl. V roli povstalce je úžasnej a je jen škoda, že nedostal ještě víc prostoru a myslím, že i jeho smrt mohla být víc cool(io). Ostatní, včetně hlavních hrdinů, vpodstatě jen dělají křoví těm dvěma. Výraznější charakterový znak má už ještě jeden z vojáků, žvejká párátko. Jinak klasika, blondýna je kozatá, blbá a polonahá. Vojáci jsou hrdiní a blbý. Fanoušek Star Treku je blbej. Naštěstí všichni umírají krvavě.


Často čelím nařčení, že mám divný vkus. To co se líbí většině mne nudí, to co 99% diváků vyloženě odpuzuje mě baví. Ale co už, nejsíš to bude pravda, je mi to šumák. Tím, že si ostatní neumí užít film, dělaný vyloženě jen pro zábavu, si já kazit den nebudu. Jejich chyba, jsou to omezenci. Já se královsky bavil.

3 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

sezen si raptor island, to je jeste zabavnejsi

Anonymní řekl(a)...

Jak se tak dívám, tak v tom Raptor Island hraje Lorenzo Lamas. To by mohla být fakt prdel:)

Anonymní řekl(a)...

heh...
Myslim že Pterodactyl je oproti Raptor Island Áčkovej film. V Raptorech fakt hraje Lorenzo (ale líp jak v tom seriálu s motorkou) a to DVD nejni WideScreen ale ořízlý (nebo to je spíš točený DV kamerou) a efekty vypadaj jako by je dělal nějakej chlapeček možná syn režiséra :D
Animace je dostatečná a modely za 4,5 ale to napasování do scén je za 5!