pátek, března 24, 2006

Quetzlcoatl, Alyson, know-how a další

Už je to zas pár dní od posledního příspěvku, takže jsem se rozhodl něco málo sesmolit. Jak by řekl můj věrný čtenář a aktivní přispěvovatel v Hostelovské diskuzi, Le_Chuk - zkusím prodat nějaké to své hororknow-how, peace. Mám totiž dobrou náladu. Z repráků mi zní geniální OST Paula Giovanniho k neméně geniálnímu Wicker Manovi, už jsem prakticky přestěhovaný do nového bytu, dokoukal jsem dokumentek Bruce Campbell: Geek or Good?, dočetl Vampyros Apachos a k tomu všemu má krásná Alyson Hannigan narozeniny.


Nejvíce svého horror know-how jistě prodám hodnocením filmů, v tom jsem hodně dobrý. Bohužel uplynulé dny přinesly spíše zklamání. Basket Case byl ještě hodně povedenej, Frank Henenlotter má dost nezaměnitelný trashovitý styl, který mi docela sedí. Stejně jako v Brain Damage jde o soužití mladíka a nějaké podivnosti, tentokráte odoperovaného znetvořeného nadrženého dvojčete. To je přechováváno v košíku a když je vypuštěno, případně uteče, dokáže na svou velikost poměrně slušné kousky. Prostě další bizarní kousek s levnými pěknými efekty a viditelnou láskou k žánru.


Druhý horror tohoto týdne byl už o něco slabší, i když jsem si od něj sliboval hodně. Cohenův Q - The Winged Serpent, ve kterém obří létající plaz terorizuje New York, sliboval hodně. Stejně jako ve starším a lepším God Told Me To vykreslil Larry skvěle dusivou a neklidnou atmosféru velkoměsta, bohužel vyšetřování dostalo příliš prostoru zrovna na úkor Quetzlcoatla, jak se ještěr jmenuje. A to je škoda.


No a nakonec jsem si nechal zoufalost, od které pravděpodobně nečekal nikdo nic. Howling 4: The Original Nightmare je originální pouze ve schopnosti tvůrců neukázat déle než hodinu ve vlkodlačím filmu jediného lykantropa. Film je opravdu zoufale nudný a místy jej zachraňuje náznak atmosféry, kdy si John Hough pravděpodobně vzpoměl, že kdysi natočil i takové pecky jako je Legend of Hell House. A pak samozřejmě krvavý béčkový závěr, kdy se jeden z hrdinů nejprve zcela rozteče a poté znova složí jako vlkodlak, jediná opravdu světlá chvilka filmu.

Víc know-how už asi dnes neprodám, myslím že tahle dávka bude na někoho až až. Každopádně abych vás navnadil do budoucna: brzo bude stažený třináctidílný dokumentární seriál o studiu Hammer, na disku mi leží sborník statí Horror: The Film reader, mám přečtených pár Lovecraftů, Wuty maká na nové desce a tak...prostě máte se na co těšit. Peace.

3 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Ad Howling a neukazovani lykantropa : Bride of the gorilla zase zvladne behem hodiny neukazat ani jednou onoho cloveka morfujiciho na opici. Na to, ze ma ten snimek 60 minut je to dost cool a odvazne. Nektere veci na tomhle proste stavi, prace s divackym ocekavanim je svinstvo.

Anonymní řekl(a)...

Ten utok hada mi pripomina novy asijsky film, ktery se jmenuje D-Wars. Obrovské kobry plení města a lidi na ně posílají stíhačky a spol. Sice to i přes vydařené triky to působí dost béčkově, ale jsem na to docela zvědav..
Už jsou venku i nějaké trailery.

Anonymní řekl(a)...

Fuj, inťoušská debata, rychle pryč, než to chytnu taky...