pondělí, února 20, 2006

The Cave

Jsou filmy, které doceníte, jen pokud se na ně nedíváte sami. K opravdovému prožití a pochopení je potřeba skupina přátel a alkohol. Hodně alkoholu. A přesně to je případ The Cave. První třetina až polovina je standardní dobrodružnej film, kterej naprosto nemá čím zaujmout, ale rozhodně nevypadá nijak tragicky. Ale pak to příjde....

První akce a je jasno, střihač byl na drogách. Něco tak neuvěřitelně zmateného a nepřehledného jsem snad ještě neviděl. A právě v tu dobu přichází na řadu přátelé a vzájemné dohady, co že se to vlastně stalo. První akce je jen začátek, šílenost se zvyšuje, na drogach byl evidentně i scénárista a režisér. Hrdinové v rámci hledání východu z jeskyně neustále sjiždí hlouběji a hlouběji, aby občas zas šplhali spátky a mohli znovu sjet níž. Při tom je ohrožují příšery, vypadající jako kříženec Aliena a Batmana. Teda alespoň myslím, protože zběsilý nepřehledný střih samozřejmě směrem k finále snímku zintenzivňuje.


Připadá vám to moje povídání zmatené? No nedivte se, jsem pod vlivem vzpomínek. A to jsem vám ani neřekl, že část děje se odehrává v ledových jeskyních a část v jeskyních plných ohně, hrdinové si za běhu po svislé stěně konstruují primitivní plamenomety. Občas někdo tak trochu zmutuje a vzduchem kromě vetřelčích batmánků létají úžasné hlášky jako: "Budu vás krýt mapovací pistolí"... The Cave je prostě sračka, ale rozhodně zábavná sračka a na nějaké menší horror party má určitě své místo.

Žádné komentáře: