neděle, ledna 08, 2006

Supernatural

Prakticky každý díl největších seriálových pecek současnosti (24, Lost, Prison Break) končí nečím překvapivým a šokujícím, něčím co diváka nutí koukat na další díly, které na sebe většinou úzce navazují. Supernatural je jiný. Jednotlivé epizody tvoří uzavřené příběhy a hlavní dějová linie se odehrává na jejich pozadí.


A o čem to vlastně je? Během jediné noci se dvěma bratrům (Dean a Sam) naprosto změní životy. Matka i dům mizí v plamenech a otec je posedlý pátráním po tom, kdo, nebo spíš co, celou tragédii zpusobilo. Rozhodně to nebylo nic tohoto světa, a proto se logicky vydává pronásledovat nejrůznější přízraky a obludy s nadějí, že jednou narazí i na tvora zodpovědného za ničivé plameny, které mu vzaly ženu. Z jednoho ze svých "lovů" se však nevrací a je na jeho synech, aby zjistili, co se s otcem stalo. Dean se Samem tedy křižují USA a během pátrání po tátovi pokračují v jeho poněkud neobvyklé práci.

Supernatural působí v první řadě jako dost okatá vykrádačka X-Files, jen místo sympatických agentů FBI honí nadpřirozeno dva ne až tak sympatičtí mladíci. Především postava Sama si často říká o pěstí a chvíle, kdy se nejaký z protagonistů snaží o emoce jsou opravovým utrpením. Naštěstí se v Supernatural na city až tak moc nehraje, takže kvalita jednotlivých dílu stojí hlavně na tom, co bratři zrovna pronásledují. Protivníci jsou většinou klasičtí, od duchů a poltergeistů až po obyčejné mozkožravé brouky. Nejlepší díly se točí kolem různých amerických urban legends (má to vůbec českej ekvivalent?) jako Krvavá Mary nebo chlápek s hákem místo ruky, který po večerech likviduje nenasytné milence. Tyhle díly mají atmosféru a rozhodě stojí za zkouknutí. V některých, nejvíce právě Bloody Mary, je jasně vidět inspirace duchařskou vlnou z Asie.


Po prvních dvou dílech jsem chtěl Supernatural opustit jako další nepovedený klon X-Files, ale nakonec zvítězila má zvědavost a atraktivnost témat a poctivě koukám na každou epizodu. Navíc v té poslední, kterou jsem viděl (1x09) je několik zajímavých překvapení, která zdůrazňují hlavní dějovou linii a slibují, že by se to mohlo ještě pořádně rozjet.

Žádné komentáře: